כמו כל בדיקות הדימות הקיימות היום, בדיקת MRI נועדה לאפשר אבחון של מערכות או של איברים אשר נמצאים בתוך הגוף מבלי לבצע פעולות פולשניות כדי לבדוק את האזור הרצוי. הבדיקה נעשית באמצעות תהודה מגנטית, ומכאן שמה – Magnetic Resonance Imaging.
היא יוצרת, באמצעות גלי הרדיו שמפיק המכשיר, תמונה מפורטת ותלת ממדית של האזור אותו הרופא מבקש לבדוק. התמונה המתקבלת איכותית במיוחד, ואף ניתן לבחון שכבות שונות באיבר הנבדק. המטרה היא לבדוק את האיזור בצורה האיכותית והמעמיקה ביותר. כך, מתקבלת לעיני הרופא תמונה מלאה, מדויקת ופרטנית שבעזרתה הוא יכול לאבחן שלל בעיות וסוגיות רפואיות הנוגעות לאזור המדובר.
בדיקת MRI במגזר הציבורי דורשת זמן המתנה ארוך במיוחד כיוון שמדובר בבדיקה שרבים זקוקים לה. כדי לקצר את זמן ההמתנה ולקבל טיפול מהיר ומדויק קיימת בדיקת MRI פרטית.
מחיר בדיקת MRI נע בין 2500-7500 ש”ח והוא משתנה כתלות במספר הבדיקות שהמטופל צריך לעבור, בפרוטוקול הבדיקה, בעלות של הבדיקה במכון בו מתבצעת הבדיקה, חומר הניגוד שמשומש בבדיקה, פענוח דחוף ועוד. על מנת לחסוך מעט במחיר הבדיקה ניתן לבדוק עם פוליסות ביטוח בריאות המוצעות על ידי חברות ביטוח פרטיות. חשוב לציין שיש להיות בעלי פוליסת ביטוח שכזו לפני הבדיקה ולא לפתוח אחת במיוחד לבדיקה כיוון שחברות הביטוח נוטות להעלות את מחיר הפוליסה, במידה וקיים סיכוי גבוה לשימוש בבדיקות יקרות.
קביעת בדיקת MRI פרטית דרך MedVisor נעשית תוך 72 שעות מרגע הפנייה. זאת בניגוד לחודשי ההמתנה הארוכים במגזר הציבורי. גם פענוח ה-MRI מהיר יותר וקיימת אף אפשרות של רכישת פענוח מהיר.
הרופאים העובדים עם MedVisor הם הרופאים הטובים ביותר שעובדים במכונים הטובים ביותר בארץ. מומחים בתחומם אשר מעניקים שירות איכותי, אישי ובדיוק לצרכי המטופל.
הרופאים שמפענחים את בדיקת ה-MRI הם מהרופאים המובילים בישראל, ובעלי ניסיון של שנים בתחום.
במסגרת בדיקת ה- MRI המטופל חווה ליווי אישי מקיף. במהלכו, מותאמות לו בדיקות מדויקות וישנה התחשבות מקסימלית בכל צרכיו על מנת להבטיח שהוא מקבל את הטיפול הטוב ביותר. במידה והמטופל זקוק לבדיקות נוספות, המרפאה מלווה אותו גם בזה.
בדיקת ה-MRI דומה לסריקת CT, אך עושה שימוש בשדה מגנטי במקום בקרני רנטגן. כתוצאה מכך הבדיקה היא בטוחה מאוד ואפשרית גם לנשים בהריון. בשיטה זו ניתן לזהות מצבים פתולוגיים ושינוים מבניים באיברי גוף שונים. מצבים אלו אינם ניתנים לזיהוי באמצעי אבחון אחרים. MRI משמש לאבחון נזקים ושינויים ברקמות רכות באיברי הגוף השונים, במפרקים ומבני גוף גרמיים. הבדיקה אינה פולשנית ואינה מכאיבה.
בדיקת MRI בעלת חשיבות רבה ברפואה המודרנית. הבדיקה חשובה כיוון שהיא מזהה גידולים שונים בגוף, במיוחד באזורים הפנימיים שקשה יותר לראות מה קורה בהם וכתוצאה מכך גם לאבחן בהם בעיות בצורה טובה.
ידועה גם כבדיקת MRI ראש. בדיקת MRI מוח מזהה מומים מולדים, גידולים, שינויים ברקמות הנובעות ממחלות מטבוליות. היא מאפשרת הדמייה של אזורים ספציפיים במוח כמו ההיפופיזה ועצבי השמיעה. לרוב מבצעים את בדיקת ה- MRI מוח במקרים בהם ישנו חשד לגידול מוחי, כאשר יש התנפחות של המוח בעקבות הצטברות נוזלים, בעקבות התקפי אפילפסיה או שבץ, במקרים של ירידה בשמיעה או בראייה ועוד.
בדיקת MRI בטן נקראת גם MRI-Enterography) MRE) היא בדיקת דימות שמסייעת לאבחון ולהערכת מידת החומרה, הפיזור והמיקום של נגעים לאורך המעי הדק. בדיקה זו מבוצעת בעיקר לצורך אבחנה של מחלות דלקתיות במעי הדק. מחלכות דוגמת מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית, ויתרונה הוא בכך שאינה פולשנית. יש לציין שביצוע הבדיקה אינו כרוך בהחדרת צנתר למעי, בניגוד לבדיקת אנדוסקופיה. כמו כן, הבדיקה מיועדת גם לבדיקת מקורם של דימומים ושינויים באזור הבטן, אבחון של פיסטולה שהיא חיבור לא תקין בין שני איברים כתוצאה מזיהום, ואבחון מצב שבו בלוטות לאורך המעי הופכות מוגדלות.
אחד החלקים בגופנו אשר מועדים לפציעות וחבלות משמעותיות, הן הברכיים. בין אם אנחנו אנשים מבוגרים, או צעירים, ובוודאי אם אנחנו עוסקים בפעילות ספורטיבית או בפעילות גופנית באופן מקצועי או חובבני. במסגרת בדיקת MRI ברך, ניתן לראות את מצב הברך מבפנים, בצורה מדויקת. כך למשל, אפשר לראות האם יש שבר במפרק, האם קיים קרע או מתיחה ברצועה או כל דבר אחר. הרבה פעמים, הבדיקה שוללת מצבים מסוימים ומאשרת מצבים אחרים. כיוון שמדובר באיבר חשוב מאוד לתנועה שלנו, בדיקת MRI במקרי פגיעה בברך היא קריטית וחשוב מאוד לבצע אותה במהרה.
לבדיקת MRM ,שהיא בדיקת MRI של השדיים, יש חשיבות אבחונית גדולה מאוד. בדיקת דימות זו מאפשרת לקבל תמונה מלאה של כל התהליכים המתרחשים בשד, בפטמה, בקיר בית החזה ובבית השחי, ללא צורך בשימוש בקרינת רנטגן. זו בדיקה רגישה ביותר שבאמצעותה מאבחנים סרטן שד גם בשלבים מוקדמים של המחלה. במקרים מסוימים בדיקת MRM אף מבטלת צורך בביצוע ביופסיה ומאפשרת לרופא לקבוע את אופי הממצא שהתגלה בבדיקות אחרות. יחד עם זאת כאשר קיים חשש סביר לגידול ממאיר, לאחר בדיקת MRM האישה תשלח גם לבדיקת ביופסיה לצורך אישור סופי של טיב הממצא. ייחודיות הבדיקה בהשוואה לבדיקות דימות אחרות של השדיים היא ביכולתה להדגים גם כלי דם מיוחדים . כאלו שנוצרו בעקבות התפתחות הגידול הסרטני. איתור כלי הדם הזעירים המאפיינים את הגידולים הסרטניים מאפשר לאבחן את המחלה כבר בשלבים המוקדמים שלה.
בדיקת MRI אגן היא בדיקה המיועדת לאבחון גידולים או כאב מתמשך באגן. כמו כן היא מאפשרת אבחון של מצבים פתולוגיים וגידוליים באברי הרביה. באופן ספציפי אצל גברים בערמונית ובאשכים ואצל נשים בצוואר הרחם, בשחלות וברחם עצמו. . כמו כן הבדיקה גם מאפשרת לאבחן מצבי כאב אצל נשים באזור האגן כמו אנדומטריוזיס.
בדיקת MRI לב מיועדת בעיקר להערכה מדויקת של תפקוד הלב בכלל וחדר ימין בפרט. הבדיקה מאפשרת לאפיין מחלות של שריר הלב ומחלות מולדות. כמו כן, הבדיקה מיועדת גם להערכת מסתמי הלב וכלי הדם הגדולים היוצאים מהלב או מתנקזים אל תוך הלב. היא מאפשרת לוודא כי תפקודם הוא תקין וכי זרימת הדם בהם תקינה גם היא.
בדיקת MRI של רקמות הצוואר הרכות משמשת ככלי אבחנתי במצבים שונים של הצוואר. ביניהם, פגיעה או חבלה באזור הצוואר, חשד להימצאות גידול או גוש בצוואר, מומים מולדים במבנים הצווארים, תהליכי מחלה או בעיות וכשלים תפקודיים בכלי הדם הצוואריים. כמו כן, הבדיקה מאפשרת גם לקבוע את שלב המחלה בגידולי ראש-צוואר הן לפני ניתוח להסרת גידול והן להערכת יעילות טיפול שניתן ולצורך בירור נוסף בעקבות בדיקות פולשניות קודמות שהעלו ממצאים שאינם חד-משמעיים באזור הצוואר.
השימוש הנפוץ ביותר בבדיקת זוה הוא במקרים של כאבי גב ושל כאבי צוואר. עם זאת יש לציין כי לא כל הנבדקים שסובלים מכאבים בגב או בצוואר זקוקים לבירור מיידי ב־MRI היות שאצל מרביתם יחלפו הכאבים ללא כל התערבות נוספת. בדיקת MRI נעשית בדרך כלל כאשר חושדים שהסיבה לכאבים היא גידול או זיהום בעמוד השדרה. לחלופין, עושים את הבדיקה גם במקרים של כאבים קשים שבדיקות אחרות לא חשפו את סיבתם. כמו כן, את הבדיקה יש לבצע גם כאשר חושדים בקיומו של מום מולד בחוט השדרה. במסגרת בירור של מחלות נוירולוגיות שונות וכדי לתכנן ניתוחים או להעריך את תוצאותיהם.
סרטן הערמונית הוא סוג הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים. לאחר גיל 70 השכיחות של הופעת גידולים בבלוטה זו מוערכת בכ-50%. בהתאם, MRI ערמונית היא בדיקה נפוצה מאוד שחשוב לפענח באופן מקצועי ואחראי. בדיקת MRI ערמונית מתבצעת כאשר הרופא המטפל חושד כי ישנו גידול בבלוטה שממוקמת בקצה של שלפוחית השתן. חשד זה מתעורר כשיש סימפטומים כמו מתן שתן בתדירות גבוהה, זרם שתן חלש ולא יציב, דם בשתן וכאב בעת הטלת שתן, כשבדיקת דם מגלה רמה גבוהה של PSA (חלבון בשם Prostate Specific Antigen אשר מופרש ע”י הבלוטה) וכשבדיקה ידנית של רופא מגלה ערמונית מוגדלת. בנוסף, בדיקת ה- MRI תתבצע גם אצל מי שכבר אובחן כחולה בסרטן הערמונית. המטרה היא לקבוע את שלב המחלה כמו גם לתכנן את הטיפול. כמו כן, תתבצע בדיקת דימות מתקדמת זו גם אצל מי שהחלימו מסרטן הערמונית לצורך מעקב ווידוא שהמחלה לא חזרה.
עקרון הפעולה של מכשיר MRI הוא השפעה באמצעות שדה מגנטי חזק על התנהגות הפרוטונים בגרעיני אטומי המימן שנמצאים במולקולות המים בגוף. הפרוטונים ברקמות שונות מגיבים בצורה שונה. כך ניתן לקבל הפרדה ברורה וליצור הדמיה רבת פרטים של האיבר הרצוי. בנוסף אפשרי להציג חתכים ופריסות של תמונות האיבר לבחינה דקדקנית יותר של האזור. במצבים מסוימים, ניתן לשפר את הדיוק של בדיקת MRI. זאת באמצעות הזרקה לווריד של חומר ניגוד מיוחד המכיל גדוליניום (סוג של מתכת).
שלא כמו יוד (חומר הניגוד שנותנים בבדיקות CT ושיקוף), גדוליניום כמעט שלא גורם לתגובות אלרגיות.
מכיוון שיש מעט מכשירי MRI בארץ, התורים לבדיקה ארוכים מאוד. לכן, בחלק מהמרכזים הרפואיים המכשירים פועלים 24 שעות ביממה. לכן כאשר קובעים תור, ייתכן שהתור הזמין היחיד יהיה באמצע הלילה. לרוב, ההמתנה לתורים ליליים היא קצרה יותר ולכן אנו ממליצים לשקול זאת. יש מכונים שדורשים צום של שעתיים או יותר לפני הבדיקה. לכן, כאשר אתם קובעים את התור בררו אם יש צורך בצום. אם מבצעים את הבדיקה באמצעות חומר ניגוד (גדוליניום), יבקשו מכם להביא תוצאות בדיקות דם להערכת תפקודי כליה, שנערכו בטווח של מקסימום שלושה חודשים לפני הסריקה.
בניגוד לבדיקת CT הכוללת שימוש בקרינה, בדיקת MRI משתמשת בתהודה מגנטית בכדי להשיג תמונה ברורה של האיברים. לכן, אין אצלה חשש לקרינה כלל.
בדיקת MRI מתאימה למספר גדול של שימושים. ביניהם, אבחון מחלות שונות של עמוד השדרה (MRI עמוד שדרה), כולל פריצות דיסק, גידולים, כלי דם לא תקינים ושינויים מבניים. כמו כן בדיקת ה-MRI מתאימה גם לאבחון מחלות או פגיעות שונות במוח, בכלי הדם, אברי הבטן, המפרקים והשדיים. ניתן גם לברר את מצבו של העובר ברחם בעזרת בדיקת MRI.
היתרון המשמעותי ביותר של בדיקות ה-MRI הוא רמת הדיוק הגבוהה שלהן. בהקשר זה כדאי לזכור שבמצבים רפואיים מורכבים ורגישים, וכשמדובר על איברים פנימיים הכוללים מבנים קטנטנים ועדינים, כל ניואנס עשוי להיות קריטי ועל כן ישנה חשיבות עצומה לרמת הדיוק הגבוהה של ה-MRI. בנוסף, המכשיר עובד באמצעות שדה מגנטי רב עוצמה וגלי רדיו, ולכן הוא יעיל הרבה יותר משאר בדיקות הדימות. כתוצאה מכך בבדיקת MRI הממצאים מדויקים ומפורטים יותר. יתרון נוסף של ה-MRI הוא שבניגוד לבדיקות אחרות כמו הCT, בדיקת הMRI אינה גורמת לחשיפה לקרינה מייננת, שעלולה להיות מסוכנת.
השהות בתוך מכשיר ה-MRI מייצרת אי נוחות מסוימת. התחשובה נובעת כיוון שמדובר בחלל סגור ובמיטה צרה יחסית. בנוסף מכיון שהנבדקים צריכים לשכב ללא תזוזה במשך פרק זמן של בין 20 ל-45 דקות. כמו כן, ישנם מצבים רפואיים, ובפרט כשמדובר בדימות של חלק מהאיברים הפנימיים בחלל הבטן, שבהם לבדיקת ה-CT עדיפות על פני ה-MRI. השדה המגנטי רב העוצמה עלול לפגוע בפעילותם של קוצבי לב ולהסיט ממקומם רסיסי מתכת, ובהתאם מי שבגופו נמצא רסיס או שבליבו הושתל מכשיר ייעודי מופנה לבדיקות CT ולא ל-MRI. בנוסף, על-מנת למצות את יתרונות בדיקת ה-MRI יש לפענח אותה באופן מקצועי. במקרים רפואיים מורכבים כדאי לבקש גם חוות דעת שנייה מטעם נוירורדיולוגים בעלי ניסיון נרחב. בדיקת ה- MRI היא יקרה יותר ביחס לבדיקות האחרות.
שאלות ותשובות על MRI
לא קיימת סכנה בבדיקת ה-MRI כיוון שהיא אינה כוללת קרינה מיננת.
חומר הניגוד שבו משתמשים בבדיקות MRI הוא גדוליניום ומדובר בסוג של מתכת.
קיימות גם בדיקות MRI פרטיות לילדים. כיוון שהבדיקה דורשת לא לזוז תקופת זמן ארוכה יחסית, ילדים קטנים ותינוקות יבצעו את הבדיקה בהרדמה מלאה.
MRI ספקטרוסקופיה (MRS-MR Spectroscopy) היא בדיקה אשר מטרתה לזהות את המרכיבים הכימיים של איזור או חומר מסוים. בדיקה זו נערכה למעשה בעזרת תהודה מגנטית עוד לפני המצאתו של סורק ה-MRI, באמצעות מכשיר ה-NMR. לכאורה, בדיקת ה-MRI הבסיסית היא סוג של ספקטרוסקופיה. זאת מאחר שהיא מבדילה בין מרכיבי הרקמות באזור הנסרק. אך קיימת האופציה לבצע אנליזות מורכבות יותר של חומרי הרקמות ולשם כך קיימת בדיקת הספקטרוסקופיה. מטרותיה של בדיקת ספקטרוסקופיה בעזרת MRI הן, למשל, להעריך את הרכב החומרים של רקמת המוח כדי לאתר מחלות מטבוליות מוחיות, לקבוע את הרכבו של גידול או למדוד רמות חומרים, כמו למשל זרחן וברזל, ולבדוק את מידת ההצטברות שלהם ברקמה.
כמובן, אצלנו ניתן להנות מבדיקת MRI ללא הפנייה.
בדיקת ה- MRI אורכת בערך 45 דקות.
הבדיקה אינה דורשת אשפוז. כיוון שהיא אינה פולשנית, ניתן לחזור לפעילות הרגילה מיד לאחר הבדיקה. אם קיבלתם תרופת הרגעה, יש להמתין עד להתפוגגות ההשפעה שלה ולהימנע מנהיגה או מביצוע פעולות מסוכנות בשעות שלאחר הבדיקה.
בהצטרפות ליועצת תוכל:
1) לשמור את המומחים מועדפים
2) אפשרות השארת ביקורת ולדרג מומחים
3) לראות תמונות לפני ואחרי ללא צינזור
על ידי התחברות או יצירת חשבון אתם מסכימים עם תנאי השימוש והצהרת הפרטיות שלנו
בהצטרפות ליועצת תוכל:
1) לשמור את המומחים מועדפים
2) אפשרות השארת ביקורת ולדרג מומחים
3) לראות תמונות לפני ואחרי ללא צינזור
המשך מהווה את הסכמתך לתנאי השימוש שלנו ומאשר שקראת את מדיניות הפרטיות שלנו.