מה זה שיניים צהובות?
כדי להבין מדוע השיניים מצהיבות צריך להכיר את מבנה השן. השיניים שלנו מורכבות מכמה שכבות:
- אמייל השן או זגוגית השן – זהו החלק החיצוני שעוטף את השן ומגן עליה מפני חדירת חיידקים.
- מלט השן – שעבה דקיקה מתחת לאמייל
- דנטין – שכבה קשיחה בצבע שנה המגינה על פנים השן
- מוך השן – החלק הפנימי המכיל כלי דם ותאי עצב
במצבים שבהם האמייל של השן נשחק והדנטין הצהבהב מתחיל להיחשף – נוצר אפקט של שיניים צהובות.
מה הגורמים לשיניים צהובות?
- היגיינה ירודה – הרגלים לשמירה על היגיינת הפה צריכים להיות מיושמים כאורח חיים. צחצוח שיניים, שימוש בחוט דנטלי וביקורות אצל רופא השיניים והשיננית הם הכרח לשיניים בריאות. כאשר שגרה זו אינה נשמרת, עלול להיווצר מצב של שיניים צהובות או שיניים עם כתמים.
- גנטיקה – גם צבע השיניים שלנו מושפע מההורים. מבנה שן בעל שכבה חיצונית דקיקה המאפשרת לדנטין להיראות תחתיה יוצר אפקט של שיניים צהובות. אם לבני משפחתכם יש מבנה כזה ושיניים צהובות – סיכוי גבוה שגם לכם יהיה.
- גיל – עם ההתבגרות וההזדקנות שכבת האמייל בשן נשחקת והופכת דקיקה יותר והצבע הצהוב של הדנטין משתקף דרכה ומעניק לשיניים צבע צהוב.
- אבנית – הצטברות של אבנית על השיניים גורמת לכתמים צהבהבים ומראה עכור ולא בריא.
- עישון – טבק הוא גורם עיקרי המשפיע על צבע השיניים ושיניים צהובות מעישון הן תופעה נפוצה מאד. עישון או לעיסת טבק משאירים כתמים חיצוניים על השיניים וגורמים בהדרגה להצהבתן.
חומציות הקיבה – רמת חומציות תקינה בפה היא תנאי לשיניים בריאות וישנו קשר ישיר בין חומציות הקיבה והפה. כאשר רמת החומציות בקיבה עולה מעל 7 PH בשל מחלות שונות היא עלולה לגרום לשחיקה מוגברת של האמייל בשן ולשיניים צהובות.
- תזונה ומשקאות – ישנם מאכלים ומשקאות המכילים פיגמנט שנדבק לשיניים ומשפיע על צבע השן ובצריכה קבועה גורמים לשיניים צהובות כגון דובדבנים, קפה, תה, קולה ויין.
- טיפול תרופתי – ישנן תרופות שנטבעות במבנה האמייל ומכתימות אותו כמו האנטיביוטיקה דוקסיצילין או טטראציקלין או אנטי היסמינים. כאשר הן נצרכות בגיל צעיר של הילד או אפילו ע”י האם כאשר היא בהיריון, הן יכולות להשפיע על צבע השן של הילד כאשר ייוולד.
טיפול כימותרפי – טיפול כימי כנגד סרטן עלול לשנות את השיניים לצבע צהוב.
- טראומה – חבלה בשן או מכה חזקה הפוגעות בשכבה הפנימית של השן עלולות לפרק את רקמת המוך שחודרת אל הדנטין ומכתימה אותו.
- יישור שיניים – שיניים צהובות אחרי גשר הן מראה שכיח מאד. בתקופת של מיכשור אורתודונטי על השיניים חשוב להקפיד מאד על ניקיון השיניים ולמנוע הצטברות מזון וחיידקים בין הגשר או הריבועים על השיניים. יש לאמץ מברשת שיניים ייעודית ולבקש מהאורתודונט המלצה על חוט דנטאלי ייעודי לתקופה זו.
איך נמנעים משיניים צהובות?
- שטיפת הפה – אמצו לכם הרגל קבוע של שטיפת הפה, בעיקר לאחר צריכת מאכלים ומשקאות הידועים כמשפיעים על צבע השיניים.
- קשית – מכורים לקולה? זה כבר לא טוב אבל לפחות נסו לשתות אותה באמצעות קש.
- משחת שיניים – הקפידו להשתמש במשחת שיניים מתאימה בהמלצת רופא ולא משחות שיניים השוחקות את השיניים וגורמות להן להצהיב.
- ריכוז ארוחות – ככל שהשיניים מגיעות במגע עם אוכל חומצי כך הן עלולות להישחק ולהצהיב. עדיף לרכז את הארוחות ל-3 ביום ולהקטין חשיפה של השיניים למאכלים.
- היגיינת הפה – שמרו על שגרה הכוללת צחצוח השיניים לפחות פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטאלי וביקורים קבועים אצל רופא השיניים והשיננית.
שיניים צהובות אצל ילדים ותינוקות
למרות ששיניים צהובות הן מראה נפוץ בגיל מבוגר, גם ילדים ואפילו תינוקות סובלים משיניים צהובות. פעמים רבות הדבר נגרם בשל עששת שהורסת את הרקמות הקשות של השיניים ופוגעת באמייל. הילדים מתקשים לתחזק שגרת צחצוח שיניים תקינה ובכך מזניחים את בריאות השיניים. בנוסף ילדים נוטים לבלוע משחת שיניים בעת הצחצוח וכאשר היא מכילה כמות גדולה של פלואוריד עלול להיווצר מצב הנקרא פלואורוזיס ועל השיניים נוצרים כתמים לבנים וחומים. גם חבלות שיניים אצל ילדים הן נפוצות מאד ועלולות לגרום לשינוי בצבע השן והיווצרות כתמים צהובים ושחורים על השיניים. לכן שכיח המראה של שיניים צהובות אצל ילדים או שיניים שחורות אצל ילדים.
טיפ יועצת
מרגילים את הילד לעצמאות? מעולה! עד צחצוח השיניים. רוב הילדים לא יודעים לצחצח שיניים כראוי וגם אין להם סבלנות לכך, לכן חשוב לצחצח לילדים את השיניים עד גיל 9, בכך תקפידו על צחצוח יסודי וגם תנחילו להם הרגלים נכונים. בנוסף העמידו ליד הילד שעון חול ולמדו אותו לצחצח שיניים במשך 2 דקות לפחות.
איך מטפלים בשיניים צהובות?
הטיפול הטוב ביותר בשיניים צהובות הוא מניעה, אבל כאשר כבר נוצר צבע צהוב ישנן מספר דרכים להלבין או להבהיר את השיניים.
הלבנת שיניים ביתית
במצב שבהן השיניים צהובות רק במעט ניתן לנסות להבהיר אותן בבית, כאשר ישנו מגוון גדול של תרופות סבתא נגד שיניים צהובות. צחצוח עם מלח, לימון וסודה לשתייה יכול לסייע מעט לצבע השן אבל אינו מומלץ לבריאות השיניים ולכן כדאי להימנע. ישנן ערכות הלבנה הנמכרות בפארמים השונים שיכולים להבהיר מעט את השיניים. ערכה להלבנה שיניים ביתית כוללת חומר מלבין ונורת לד שאיתה יש להאיר על השן, בדומה לטיפול המתבצע אצל רופא השיניים אבל עם אפקט פחות דרמטי. המחיר לערכה ביתית להלבנת שיניים נע סביב 600 שקלים.
בנוסף הרשת מוצפת במידע וטיפים על פחם להלבנת שיניים, כאשר מדובר בעיקר בפחם פעיל שעבר תהליך המאפשר לו למשוך אליו את הרעלנית שעל גבי השן ולספוג אותם. אם כי חשוב לציין כי יעילותו של טיפול בפחם פעיל להבהרת השיניים עדיין לא הוכחה מחקרית.
הלבנת שיניים
טיפול להבהרת שיניים יכול להתבצע כטיפול חד פעמי במרפאה של רופא השיניים, או באמצעות ערכה ביתית שניתנת ע”י הרופא.
ערכה להלבנת שיניים – זהו טיפול הבהרה שמתבצע באמצעות סדי הלבנה וחומר מרוכז. בתחילת התהליך רופא השיניים ימדוד את השיניים ויזמין בהתאם סדים אישיים המעוצבים ע”פ מבנה השיניים שלכם. את הסדים תצטרכו למלא בחומר פעיל שיינתן לכם ע”י הרופא, ולהניח על השיניים למשך שעתיים עד שלוש מדי יום במשך 6 ימים רצופים ולאחר מכן יום הפסקה. תהליך זה נמשך 8 שבועות כאשר בתקופה זו יש להימנע ממאכלים ומשקאות שצובעים את השיניים. בתום חודשיים אלה ניתן לראות שינוי משמעותי בגוון השיניים, שיכול להחזיק מספר שנים.
מחיר ערכת רפואית להלבנת שיניים הוא 1,000-2,000 שקלים.
הלבנת שיניים במרפאה – טיפול להבהרת השיניים במרפאה מתבצע באמצעות שילוב של חומר פעיל ומקור אור. בתחילת הטיפול רופא השיניים מבודד את החניכיים כדי למנוע צריבה, לאחר מכן הוא מניח על השיניים מי חמצן בריכוז גבוה ומאיר על השן בקרינה אולטרא סגולה במשך 20 דקות. תהליך זה מתבצע בשלושה סבבים עם מנוחה ביניהם ונמשך סה”כ כשעה וחצי. תוצאות לאחר טיפול הבהרת שיניים במרפאה ניתן לראות מיידית, והמטופל נשלח לביתו עם משחת שיניים נגד רגישות והנחיות להימנע ממאכלים ומשקאות עתירי פיגמנט.
מחיר טיפול להלבנת שיניים במרפאה הוא 2,000-3,000 שקלים.
מהן תופעות הלוואי לאחר הלבנת שיניים?
לאחר טיפול בהלבנה עלולה להיגרם רגישות יתר בשיניים בעיקר לקור ותחושת צריבה בחניכיים בשל מגע עם חומר פעיל. תופעות אלה חולפות מאליהן ובכל מקרה של תופעה חריגה יש לפנות לרופא השיניים.
איך שומרים על תוצאות לאחר הלבנת השיניים?
כל העצות לעיל למניעת שיניים צהובות תקפות כפל כפליים לאחר תהליך הלבנה, כיוון שהשיניים הופכות רגישות יותר להצהבה בגלל מי החמצן. יש לשמור על שגרה סדירה של היגיינת פה, להימנע מעישון וממשקאות צובעי שיניים ולאמץ הרגל של שטיפת הפה לאחר ארוחות.
ומה לגבי ציפויי חרסינה?
במצבים של שיניים שחוקות, צהובות והרוסות ניתן לשקול שיקום הפה באמצעות ציפויי חרסינה. במסגרת הטיפול מדביקים שכבות חרסינה דקיקות על השיניים בהתאמה אישית והשיניים עוברות חידוש דרמטי. ציפויי החרסינה יכולים להחזיק שנים רבות ותחזוקה נדרשת בשל תחלואה כלשהי בפה. מחיר לציפויי חרסינה הינו 2,000-5,000 שקל לשן.
טיפ יועצת
אנקדוטה – משום מה נפוצים חלומות על שיניים צהובות ולכן ישנם הרבה מאד פירושים לגבי שיניים צהובות בחלום – החל מפירוש ע”פ הקבלה ועד פירושים פסיכולוגיים. יש טענה ששיניים צהובות בחלום מסמלות את הבטחון העצמי של האדם, או מרמזות על בזבוז כסף צפוי – אין לזה סוף… אז רק תדעו שאם חלמתם על שיניים צהובות – אתם לא לבד.