חיפוש
פטרת ציפורניים

עשרות אלפי ישראלים חוששים להוריד את הנעליים בסיטואציות חברתיות. הסיבה לכך נעוצה בתופעה נפוצה ורחבה מאוד, וכמה שהיא נפוצה – כך היא מתסכלת. פטרת הציפורניים תוקפת כ-5-9% מהאוכלוסייה הבוגרת וגורמת לנזקים כבדים לציפורני הרגליים, ולעתים גם לציפורני הידיים. מעבר לתופעות הפיזיות הבלתי נעימות שלה כמו גירוד בלתי נסבל וריח רע, למבוכה יש תפקיד משמעותי. הפטרייה גורמת לעיבוי ועיוות של הציפורניים ולהצהבה שלהן ומונעת מרבים לעסוק בפעילויות אהובות כמו רחצה בים ובבריכה ומהשתפות בפעילויות אחרות הדורשות הורדת נעליים כמו יוגה, אומנויות לחימה ועוד. למרבה המזל, טווח הטיפולים היום בפטרת ציפורניים הוא רחב מאוד ונע מתכשירים וטיפולים תרופתיים ועד לטכנולוגיות מהפכניות העושות שימוש בלייזר כדי להיפטר אחת ולתמיד מהפטרייה העקשנית. כאן, במדריך היועצת השלם לטיפול בפטרת ציפורניים, ניתן לקבל את כל המידע על הפטרייה, אבחונה וכל הטיפולים בה.

איך אדע האם נדרש עבורי טיפול בפטרת ציפורניים?

במידה וישנה הצהבה, קילופים ועיוותים במבנה ציפורני הרגליים שלך המלווים בגירוד ואדמומיות, ישנו סיכוי גבוה מאוד שמדובר בפטרת ציפורניים. על פי מחקרים, פטרת ציפורניים אחראית על מעל ממחצית מהמקרים בהם ישנם עיוותים בציפורניים. לכן, חשוב לפנות לרופא עור עם הופעת התסמינים.

אנחנו נוטים לחשוב על הציפורן כרקמה מתה, ובהרבה מובנים זה נכון. רקמת בסיס הציפורן לעומת זאת, ממנו היא צומחת, מורכבת מתאים חיים ולכן גם חשופה לפטריות וזיהומים. אחת מהתופעות הנגרמות בגוף עקב החשיפה לזיהום היא ייצור מוגבר של קרטין, החלבון המרכיב את השיער והציפורניים. הייצור המוגבר גורם לציפורן עבה, קשה, שבירה ומעוותת ולשינויים בצבע שלה.

לרוב, מערכת החיסון נאבקת ביעילות בפטריות, אבל חשיפה מוגברת לאזורים מועדים לסיכון ושלל מצבים רפואיים, עלולים לגרום לזיהום להשתלט.

 

טיפ היועצת

פטרת הציפורניים נפוצה יותר בקרב אוכלוסיות עם מצבי רקע. ישנם המון מצבים רפואיים שמעלים את הסבירות לסבול מהפטרת וחשוב שנכיר אותם כדי לנקוט בצעדים מונעים.

חולי פסוריאזיס נוטים יותר ללקות בזיהומים פטרייתיים וביניהם פטרת ציפורניים.

חולי סוכרת

בעלי מקצועות המערבים הרטבה של כפות הרגל והציפורניים לעתים קרובות מועדים יותר לזיהומים כמו ספורטאים (ובעיקר שחיינים), טבחים ושוטפי כלים, ספרים וחופפים, עובדי ניקיון וכו’.

התופעה תורשתית ולכן, במידה וקרובי משפחה שלך סובלים מהתופעה הסבירות שלך לסבול מהתופעה עולה.

בעלי מערכת חיסון בתפקוד נמוך חשופים גם הם יותר לזיהומים. קשישים, מטופלי כימותרפיה, קורטיזונים ואנטיביוטיקה והסובלים ממחלות אוטואימוניות והפרעות חיסוניות שונות כמו זאבת, איידס או ויטיליגו, עלולים לסבול גם מפטרת ציפורניים.

אז אילו טיפולים זמינים?

החדשות הטובות הן שיש מגוון רחב מאוד של טיפולים לפטרת ציפורניים והרבה מהם זמינים בקלות בקופת החולים. אחרי בדיקה והמלצות מרופא העור שלך, ניתן יהיה לבחור בטיפול שהכי מתאים לך.

טיפול בתכשירים נגד פטריות

רוב התכשירים האנטי-פטרייתיים הקלאסיים הזמינים ללא מרשם רופא, יספקו לרוב פתרון חלקי בלבד. כשמדובר במקרה קל ונקודתי, קיים סיכוי שהם יוכלו לעצור את ההתפשטות של הציפורן, אבל לרוב הפטרייה עלולה לחזור לאחר תקופה. לרוב, הזיהום הפטרייתי נמצא בעומק בסיס הציפורן ואפילו במחזור הדם ולכן, טיפול שטחי לא יהיה יעיל. במידה ומדובר במצב קל, שווה לנסות ולטפל בה בתכשירים לפני שממשיכים לאמצעים דרסטיים יותר. תכשירים נפוצים כמו אגיספור, למיסיל וציקלודרם מתאימים גם לפטרת ציפורניים קלה. לק מיוחד לפטרת ציפורניים נחשב ליעיל קצת יותר וחודר לעומק הציפורן, אבל גם כאן היעילות שלו היא בעיקר למקרים קלים. בכל מקרה: אם זה לא יועיל, זה בטח לא יזיק.

טיפולים תרופתיים

הטיפול היעיל יותר הוא בצריכת כדורים בבליעה דרך הפה. כאמור, במקרה הנפוץ ביותר הפטרייה חודרת למחזור הדם וכדי לחסל אותה סופית, חשוב לשלב טיפול פנימי. הטיפולים הם במרשם רופא ומותאמים על ידי רופא עור מוסמך. חשוב לזכור, אמנם, כי יש לטיפולים התרופתיים לא מעט תופעות לוואי ולכן יש לנקוט באמצעי זהירות, כפי שנראה בהמשך.

טיפולים טבעיים

יש אינספור סוגי תמציות, מרקחות ומשחות נטורופתיות המבוססות על צמחי מרפא. רוזמרין, קינמון, לבנדר ושמן עץ התה ידועים בסגולות שלהם לטיפול בפטריות. גם כאן אמנם, כמו עם התכשירים המסורתיים, חשוב שניקח בחשבון שפטרת ציפורניים היא זיהום עקשני במיוחד והמלחמה איתו יכולה להיות קשה. הצלחת הטיפולים הטבעיים מוטלת בספק ובמקרה הטוב מתאימה למקרים קלים של הפטרייה. אפשר לנסות לתקופה קצרה, אך במידה ואין כל שיפור, חשוב שלא נבזבז זמן ונחפש טיפול יעיל לפני שהפטרייה תתפשט.

פדיקור רפואי

פדיקוריסטיות מקצועיות המתמחות בפטרת ציפורניים, יכולות לסייע לך לקבל טיפול מונע, ליהנות מיתרונות אסתטיים שיטשטשו את התופעות הבלתי נעימות של הפטרת וישלבו מגוון תכשירים נגד פטריות שימנעו מהפטרת לחזור. חשוב לציין – זהו בשום אופן לא טיפול שלם ומקיף לחיסול פטרת הציפורניים, אבל זה בהחלט תהליך מומלץ לאחר הטיפול היסודי יותר כדי לשקם יותר במהירות את הרגל ולקבל מראה בריא במהירות וכמה צעדים מונעים שיבטיחו שלא תחזור.

טיפול בפטרת ציפורניים בלייזר

המילה האחרונה במערך הטיפולים בפטרת ציפורניים. הלייזר הפך לשחקן מרכזי בעולם הרפואה האסתטית ומספק פתרון בטוח, מדויק ויעיל במיוחד למגוון תופעות רפואיות – מבעיות בעור ועד לשיעור יתר ואפילו בעיות גניקולוגיות.

על ידי קרן לייזר חזקה וממוקדת, ניתן לפגוע במרבץ הפטרייה מבלי לפגוע כלל ברקמת עור או ציפורן בריאה. יעילות הטיפול משתנה לפי חומרת המצב והוא ידרוש לעתים סדרת טיפולים ארוכה.

ולא פחות חשוב – מה לא לעשות

כפי שציינתי בהתחלה, מדובר בתופעה מאוד מתסכלת והרבה פעמים, אנחנו נרצה להיפטר ממנה כמה שיותר מהר. חשוב שנימנע מצעדים אימפולסיביים שעלולים לגרום לנזק ובעיקר, להקדיש לתהליך סבלנות ומחויבות.

  • בשום אופן אין לעקור את הציפורן – מעבר לעובדה שמדובר בתהליך כואב מאוד ושעלול לגרום לסיבוכים וזיהומים, הוא פשוט לא יפתור את הבעיה. התהליך הוא פנימי ולא ניתן להיפטר ממנו על ידי הסרת הציפורן.
  • הטיפול לא יגרום לציפורן הנגועה לשנות את צורתה או צבעה. עם הזמן, תצמח רקמת ציפורן חדשה ובריאה מבסיס הציפורן שהבריא וידחוף החוצה את החלק הפגוע. חשוב שנתאזר בסבלנות ונגזור בהדרגה את החלק הפגוע עד להבראה מלאה.
  • גם לאחר שהציפורן נראית תקינה ובריאה, חשוב שנעמוד על המשמר. הפטרייה עלולה לחזור ואם נתפוס אותה בזמן, נוכל למגר אותה סופית.

טיפ היועצת

זיהומים ופטריות הן הדרך של הגוף לאותת לנו שהוא לא מתפקד בביצועי שיא. גוף מטופח ובריא ואורח חיים הנמנע מחשיפה לזיהומים, מוריד משמעותית את הסיכויים שנתמודד עם פטרת ציפורניים מלכתחילה. ישנם הרבה צעדים שניתן לנקוט כדי לקבל את ההגנה הטובה ביותר.

תזונה נכונה – צריכה תקינה של כל הוויטמינים והמינרלים המחזקים את המערכת החיסונית, יעזרו לנו להתמודד טוב יותר עם זיהומים. בנוסף, חשוב לדעת שפטריות משגשגות על תזונה עשירה בפחמימות וסוכרים. הסרת קמח לבן וסוכרים מעובדים מהתפריט יעזרו לך להימנע מפטריות.

רגל יבשה היא רגל בריאה – מומלץ לגרוב גרביים 100% כותנה ולהחליף אותן כמה פעמים ביום. אחרי אימונים או סתם יום ארוך ומפרך במיוחד, כדאי להחליף גם אם מדובר באמצע היום. אם יש לך נטייה להזעה, מומלץ להיעזר בטלק או בתרסיס ייעודי כדי למנוע רטיבות ברגל במשך היום.

היגיינת הרגל – לפני כל החלפת גרביים, חשוב לרחוץ את הרגל היטב ללא שימוש בסבון ולייבש אותה ביסודיות במגבת נקיה. מומלץ להתעכב על אזורים בעייתיים כמו הרווח בין אצבעות הרגליים.

הימנעות מאזורים מועדים לפורענות – מתחמים ציבוריים הם לא מקום ללכת בו יחפים. מקלחות ציבוריות, בריכות ואזורים קהילתיים “רטובים” אחרים, הם לא פחות מצלחת פטרי ענקית. חשוב להשתמש בכפכפים ולמנוע מגע עם הקרקע.

אבחון והכנות לטיפול

השלב הראשון בדרך לטיפול מתחיל בביקור אצל רופא עור. במידה והוא מזהה תסמינים המתאימים לפטרת ציפורניים, יילקחו שתי דגימות. אחת בצורת משטח ישיר שיקבע האם מדובר בפטרייה והשנייה בצורת תרבית שתיבחן במעבדה ותקבע באיזה סוג פטריה מדובר כדי להתאים טיפול מדויק.

תהליך האבחון הוא חשוב מאוד כדי לברר מעבר לכל ספק שאכן מדובר בפטרת ציפורניים ולא במחלות עור שונות. אבחון מדויק ימנע סיבוכים בהמשך ויחסוך לך זמן יקר.

טיפ היועצת

התסמינים המובהקים, כפי שראינו, הם הצהבה ועיבוי של הציפורניים, אבל כבמחצית מהמקרים, הגורם עלול להיות אחר. הצהבה ועיבוי של הציפורניים יכולה להעיד גם על פסוריאזיס בציפורן. בכ-30% מהמקרים, יהיה מדובר בפסוריאזיס. במידה ומופיעים כתמי צהובים או שקעים וגומות בציפורן, ייתכן ומדובר בפסוריאזיס ולא בפטרת.

תהליך הטיפול

הטיפולים השונים גוררים תהליך שונה. בעוד שהשימוש בתכשירים הוא מובן מאליו ונעשה על פי הוראות יצרן, טיפולים אחרים עשויים להיות מורכבים יותר.

נקודות לתשומת לב בטיפול התרופתי

עם קבלת תוצאות המעבדה כי מדובר בפטרייה, יש להתחיל בטיפול תרופתי. עם תחילת הטיפול התרופתי, חשוב שננהל מעקב על משך הטיפול. הטיפול יימשך כ-3-4 חודשים אך עלול לגרום לתופעות לוואי שונות. בנוסף, לאחר שלושה חודשי טיפול, חשוב שנבצע בדיקת תפקודי כבד. במידה וישנה ירידה משמעותית בתפקודי הכבד, נעצור את הטיפול ונתייעץ עם הרופא על המשך טיפול.

דגשים לטיפול בלייזר

הטיפול בלייזר עשוי לדרוש סדרת טיפולים ארוכה ומורכבת ולהימשך בין שבועות עד למספר שנים. בתהליך, מחממת קרן הלייזר את הציפורן ומשמידה את הפטרייה. סיכויי ההצלחה שלו עומדים על כ-80%, אבל מחקרים נוכחיים טרם העריכו את היעילות המלאה של הטיפול ולכן חשוב שנתחיל בטיפול תרופתי לפני כל פעולה אחרת.

תופעות לוואי וסיכונים

טיפולי הלייזר כואבים, אך ההחלמה מהם היא מהירה. למרבה הצער, ישנם המון מטופלים שעוברים את הטיפול במשך שנים ולא זוכים ליהנות מתוצאות משמעותיות ולכן, חשוב לשקול היטב את האפיק הזה ולהשתמש בו כמוצא אחרון בלבד.

הטיפולים התרופתיים, כאמור, עלולים לגרור מספר תופעות לוואי. במידה ומופיעים כאבי ראש כרוניים, בחילות, הקאות או פריחה בעור, יש להפסיק מיד את השימוש בטיפול ולפנות לרופא המטפל. יש לבצע מעקב אחר תפקודי הכבד ולהמשיך טיפול בהתאם.

מתי נראה תוצאות ולכמה זמן?

גם לאחר סיום הטיפול התרופתי, החומר הטיפולי הפעיל ממשיך לעבוד בבסיס הציפורן למשך כשנה. כאן בדיוק תיבחן הסבלנות שלנו. הציפורן לא תיראה בריאה מהרגע הראשון ונצטרך להמתין כשנה-שנתיים עד שנזהה האם צומחת רקמה בריאה במקום הציפורן הפגומה.

כדי להבטיח את יעילות הטיפול, חשוב שננקוט בצעדים למניעת חזרת הפטרייה.

  • מומלץ לשלב שימוש בתכשירים נגד פטריות לאורך התקופה כדי לתחזק את הטיפול.
  • יש לשמור על הרגל יבשה לאורך כל היום ולהחליף גרביים לעתים קרובות.
  • חשוב להימנע מחשיפת הרגליים לרצפה באזורים ציבוריים.
  • בכל מצב בו ניתן לאוורר את הרגל, מומלץ לעשות זאת.
  • את כל הגרביים, יש לכבס בהרתחה בלבד.

כמה עולה טיפול בפטרת ציפורניים?

בעוד שהטיפולים בתכשירים ובכדורים מכוסים בסל הבריאות ויעלו כמה עשרות שקלים בודדים, הטיפול בלייזר יעלה הרבה יותר. הטיפול נקבע לרוב לכל אצבע בנפרד ועשוי להגיע ל-1,000-2,000 ₪ לאצבע. לכן, היקף הטיפול, ניסיון המכון הטיפולי והשתתפות ביטוחית, יכולים להשפיע משמעותי על טווח העלויות של טיפול הלייזר. בכל מקרה, חשוב שנקבל ייעוץ על ידי רופא עור לפני בחירה באפיק הזה ובכל מקרה – מומלץ להתנסות בטיפול תרופתי לפני הוצאה כזו.

טיפ היועצת

פטרת ציפורניים היא לא תופעה שכדאי לדחות את הטיפול בה. הזיהום מתפשט במהירות ויכול לגרום לסיבוכים. עם הופעת הסימנים הראשונים, כל יום בו נחכה יעלה את הסיכויים שהפטרייה תחדור למחזור הדם ובמקרים קיצוניים, הפתרון היחיד עלול להיות ניתוח לעקירת הציפורן. הפטרייה לא תיעלם מעצמה לעולם, זוהי אינה אפשרות. ככל שנזניח את המצב, ככה היא תשגשג ותאמלל אותנו. לכן, חשוב שנמהר ונקבל טיפול כמה שיותר מהר.

לצד הדחיפות בתחילת הטיפול, חשוב שנזכור כי התהליך מתמשך ורק אם נתמיד בו ונשמור על סבלנות, נוכל להיפטר ממנה אחת ולתמיד.

בסוף התהליך, נוכל שוב להוריד נעליים בגאווה, נישן טוב יותר בלילה ונשים סוף לציפורניים מעוותות, ריח רע וגירודים בלתי נסבלים.

התמונה שהעלית גדולה מדי
חיפוש רופאים
נסו איות שונה, לא נמצאו תוצאות עבור החיפוש
נסו איות שונה, לא נמצאו תוצאות עבור החיפוש
הודעה נשלחה בהצלחה
פנייתך נשלחה בהצלחה